Arkiv för ‘Verktyg & material’ Category

Skoj med miniverktyg

söndag, 5 oktober 2008

Jag har fått testa några miniverktyg från Tonic studios:

minicutters.jpg

Dessa sötingar är inte bara små, vikbara (inga skärsår) och smidiga att ha med sig på träffen (går att samla i en kullänk) de är roliga att använda också. Tidigare har jag använt dem till detta kort och jag har gjort ett nytt kort efter samma princip. Det är alltså ett kort till två personer som går att dela längs perforeringen på in-/baksidan. Detta kort låser sig själv via de överlappande kvadraterna och fjärilen som jag delat med det gröna skärverktyget.

FjärilskortFjärilskort insida

Jag har också gjort en layout om min sons födelse där jag använt dessa verktyg till journalingen: dels ett dolt journalingblad med förlossningsberättelsen, dels en biljett med en rubon från Maya Road.

Journalingblad, bigning Journalingblad, vikningJournalingblad, viktPerforera biljettSkära biljettFärdig biljett

Som en liten fågel i min famn

Journalingbladets flik ser ni sticka upp under fotot och biljetten syns strax under det stora A:et mitt på sidan till höger. Jag har delat en smula på biljetten i perforeringen mellan biljettdelarna.

Papper: Offbeat carefree (ofb-1386), Offbeat lighthearted (ofb-1387) - basic Grey
Rubons: For the journey of a lifetime - Maya road

samt

Rubons: Out on a limb antique white - Hambly, samt bokstäverna “ONS” i “RUB-ONS”–>”SON” från ett svart Hambly-rubon-ark
Cardstock: Kraft - Bazzill basics
Monogram: Puffy alpha black - Making memories
Bokstäver: Tiny alphas white on black - Making memories
Clearstamps: Ornaments - Making memories
Border: Just the edge - Bazzill basics
Diecuts: QK I-I-0517, I-I-0380
Övrigt: Animal crackers Journaling book tags Jack, Border & tag stickers Jack - Making memories samt miniclip -7gypsies

Nytt i maskinparken

torsdag, 25 september 2008

Jag fått en ny kompis i Tonic Studios 12 inch Rotary trimmer som nu hittat till Sverige. Det är en nätt skärmaskin i plast med rullkniv i rostfritt stål och utdragbar förlängningsarm som skär upp till 12″ stora papper. Jag har länge varit sugen på att testa en skärmaskin med rullkniv då jag upplever att de med fast, glidande kniv blir fort slöa och giljotinskärarna ofta är otympliga och inte alltid så smidiga (även om jag älskar min).

Jag tycker att Tonic Studios 12 inch Rotary trimmer är prisvärd: den är lätt och smidig samt enkel att använda. Den skär rakt och skarpt samt klarar att skära fint (smala remsor) bara man ser till att ha en bit kvar att hålla i. Den skär efter den fällbara linjalens ytterkant, vilket gör att det är lätt att förutse var skäret kommer att hamna och att måtta rätt skulle man vilka skära i annat än 90°. Måtten anges företrädesvis i tum, men en centimeterskala finns på två ställen på själva underlagsdelen. Tonic Studios tillverkar också perforeringsblad, vågiga blad och bigningsblad. Skulle jag bara ha en trimmer i min maskinpark så är denna en stark kandidat. Här nedan visar jag lite bilder.

12 inch Rotary trimmer

  1. Fäll upp linjalen som håller pappret på plats. Detta är enkelt att göra med ett lätt tryck med tummen. Lägg pappret på plats.
  2. Fäll ned linjalen och håll ned den och pappret, tryck ner rullknivshuset med ett jämnt tryck och dra.
  3. Fäll upp linjalen, pappret är nu delat.
  4. På den utfällningsbara förlängningsarmen finns en liten flyttbar indikator som gör det enkelt att göra upprepade skärningar efter samma mått.
  5. Byt blad genom att dra upp den lilla orangea spaken på rullknivshuset som då lossnar.
  6. Vänd på rullknivshuset så att kniven faller ned i handen. Var försiktig så att du inte skär dig.
  7. Byt blad, sätt tillbaka rullknivshuset och tryck ned spaken.
  8. Den utfällningsbara förlängningsarmen är lätt att ta bort om man skulle tycka att den är i vägen.

Fästa eller inte fästa

onsdag, 11 juni 2008

På forumen i denna hobbysfär, kommer ofta frågan om lim upp. Vad använder ni som all-purpose? Vad tycker ni om xxx? Hur fäster ni band? Knappar? Foton? Vad bubblar, vad bubblar inte? Jag använder olika lim till olika saker. Jag gillar t.ex. enkelheten i att använda taperunner till pappersbitar och foton, men om placeringen av dessa kräver lite mer, använder jag ett bra flytande lim. Till minialbum och canvas använder jag mest flytande lim, men ser till att bre jämna lager så att det inte bubblar, för bäst hållbarhet. När jag inte är säker på placeringen av ett foto använder jag gärna en taperunner med icke-permanent lim tills jag har bestämt mig. Jag har några favoriter och det senaste tillskottet är Scotch strong & precise glue. Dess styrkor är förutom att korken sällan pluggas igen att det torkar snabbt, spetsen är smal utan att kräva specialbehandling vilket gör det lättapplicerat och det fäster tunga, porösa och styva saker som chipboard lätt som en plätt. Är det lika bra till allt? Nej, för oavsett vilket lim man använder är det viktigaste att det passar ändamålet. Inget lim är bra om det används till saker det inte är ämnat för eller appliceras på ett mindre fördelaktigt sätt. Så en välsorterad limlåda är mitt bästa tips!